nepřihlášený uživatel napísal:
dobrý den,prosím o radu,koupil jsem z autobazaru vozidlo BMW 525 D r.v. 2000, které je dovezeno ze SRN a prošlo evidenční kontrolou na STK, počítal jsem i s investicemi, ale.....chtěl jsem nechat seřídit geometřii kol a ejhle problém
bohužel to není možné, na přední i zadní nápravě jsou špatné stab. tyče, ramena, čepy atd., je možné aby v takovém stavu auto proslo STK a mam nárok na uplatnění reklamace - slevy ceny vozidla,děkuji za rychlou odpověď David
To je otázka. Předně - zásadní je obsah kupí smlouvy a protokolu o stavu vozidla, který by měl být součástí kupní smlouvy. A nepochybuji, že bazarník uvedl do protokolu, pokud vůbec je sepsaný, že vše je zralé na odpis...
Nejde podle mě o případ skryté vady, ale případně o podvod, pokud bazar deklaroval jiný stav než v jakém se nacházelo vozidlo. To je podle mě třeba rozlišovat.
Ale tohle není vše. Pokud by vozidlo bylo čerstvě po STK, pak bych viděl šanci uplatňovat náhradu škody po stanici STK, která tím, že vozidlu případně nedeklarovala závady na vozidle (záleží co je v protokolu STK), uvedla kupujícího v omyl a způsobila mu tím škodu. Pokud vozidlo má čerstvou STK, pak kupující (majitel) předpokládá (oprávněně v dobré víře), že je ve stavu technicky způsobilém k provozu.
Teoretické šance tedy vidím, ale reálné naprosto ne. Ale pokud má tazatel čas a chuť trávit čas hledáním znalců a advokátů, proč ne. Možná, že se v naší právní džungli práva domůže... tak za 10 let (a to už bazar dávno bude pod jiným jménem...).