citácia:
reakce na: Shyno, 01.02.2020 18:45 (Zdravím, rád bych se Vás zepta ...)
No, nedá mi to.
Koncern s 1,9 tdi je podle mě přesný opak zábavného auta.
Napsal jsi, že uvažuješ o Alfě, jediná, která trochu připadá v úvahu je 159. Z benzínových motorů lze na lpg rozumě přestavět jedině základní 1,8MPi od Oplu. Ostatní motory jsou přímovstřikové. 159 je oproti starším alfám o dost těžší a je to výsledek spolupráce alfy s GM. 1,8i sice moc nejede, ale je to nejjednodušší motor v nabídce. V tvém rozpočtu dosáhneš na naftové 1,9 a 2,4. 2,4JTDm se vyhni - ve své poslední evoluci motor trpí na praskající hlavy. Proto jsou 159 s touhle motorizací občas v nabídce za směšnou cenu. 1,9JTDm jsou spolehlivější než 2,4 a uživatelsky jsou o světelná léta lepší než 1,9Tdi. Nejsem si jistý, jtestli se dá sehnat tovární verze bez DPF. Pokud ano, tak je to asi nejlepší volba. Pokud ne, tak se budeš muset o DPF a EGR více starat. S 1,9 se taky pojí nepovedená převodovka M32 - jak jinak než od Oplu. Řeší se to výměnou za repas, který v ČR/SK dělají snad 2 lidi. Nejlepší motory v 159 jsou 2,0JTDm a 1,8TBi, ty jsou ale asi mimo tvůj rozpočet.
Jinak je 159 hlavně designovka - zvenku vypadá větší než je uvnitř, ale pro rodinu by to mělo stačit. Jak jsem psal, tak oproti 156 přibrala 159 dost na váze. Má to výhody ve vyšší bezpečnosti, auto je robustnější. Utrpěly tím hlavně jízdní vlastnosti, které jsou ale i tak stále výborné. Tebou zmíněné koncerny si namaže na chleba. Je třeba si taky uvědomit, že oproti B5 passatu s 1,9tdi je alfa 159 s 1,9jtd podstatně modernější a složitější auto - údržba není zadarmo a vyplatí se najít si svého alfáckého mechanika. Těch už je sice docela dost, ale pořád mají dost práce.
Jako další dobrý kandidát mi příjde honda accord s benzínem.
Obě auta bych spíš než v bazarech hledal u příznivců značky.